زمانی که شخصی تعادل روحی مناسب نداشته باشد دچار افسردگی، اضطراب، و یا پرخاشگری میشود، که با استفاده از ورزش و انجام دادن فعالیت های بدنی به صورت منظم می تواند موجب ایجاد احساس شادابی در خود شده و اعتماد به نفس خود و میزان تحمل خود در برابر مشکل ها را افزایش دهد.
فهرست مطالب
Toggleاستفاده از فعالیت های ورزشی سلامت روحی روانی را به همراه داشته و سلامتی شخص را تضمین می کند زیرا ورزش کردن اثرات فشار های روانی و تنش ها، هورمون های ایجاد کننده استرس و بالا رفتن ضربان قلب را کاهش میدهد. با انجام ورزش های تیمی فرد اجتماعی تر شده و اعتماد به نفسش افزایش پیدا می کند.
انجام دادن ورزش موجب مقاوم شدن اعصاب در برابر هیجانات و استرس ها میشود، در سنین کودکی و نوجوانی با انجام ورزش و تخلیه انرژی انبار شده، حس لذت و آرامش در آنها ایجاد می گردد.
افراد سالخورده نیز با ورزش کردن ناتوانی های ناشی از سالخوردگی را به تاخیر انداخته و امید به زندگی در آنها تقویت می گردد و موجب شادی میشود.
پس انجام دادن ورزش و فعالیت بدنی موجب امنیت و آرامش روانی و اجتماعی شده و زندگی سالمی را برای فرد رقم می زند.
تاثیرگذاری مهارت های حرکتی و حسی و انجام ورزش روی کنش های ذهنی و تحول روانی اثر گذاشته و موجب نشاط و سرزندگی می گردد.
ورزش های مناسب برای بیماران روانی
ورزش و اهمیتی که روی سلامتی دارد بر هیچ کس پوشیده نیست و از همان ابتدای دوره های حیات نیز انسان در پی سلامت تن و روان خود بوده است.
انجام ورزش جزو راهکار های شایع درمان افسردگی و اضطراب محسوب میشود و جزو سومین راهکار درمان این اختلالات محسوب می گردد.
انجام ورزش چه به صورت کوتاه مدت و چه بلند مدت در درمان بیماری های روانی موثر بوده ولی بیشترین تاثیر در افرادی است که فعالیت بدنی بیشتری دارند.
هر دو جنس زن و مرد می توانند این راهکار موثر را در درمان خود به کار بگیرند و با افزایش مدت زمان و تعداد جلسات آن می توان در درمان بیماری روانی موثرتر واقع شد.
ورزش هایی که برای بیماران روانی مناسب است و موجب بهبود یافتن علائم ناشی از بیماری در آنها می گردد عبارتند از:
داشتن پیاده روی به صورت سریع و یا اینکه نرم دویدن در جنگل و طبیعت
داشتن پیاده روی در طبیعت و جنگل موجب مبارزه با اختلالات روانی میشود و فرد را از افسردگی دور می کند. زیبایی و آرامشی که طبیعت دارد به فرد حس خوب داده و موجب بهتر شدن روحیه وی می گردد.
با انجام پیاده روی هورمون خوشحالی در بدن ترشح گردیده و میزان افسردگی را کم می کند.
دویدن نیز انرژی منفی را از شخص دور می کند و با حرکت دادن بدن در هنگام دویدن اندام ها تقویت شده و حس شادابی و انرژی در فرد بروز می یابد.
استفاده از یوگا
یوگا جزو ورزش های محبوب در درمان اختلال افسردگی و درمان اضطراب است و موجب زیاد شدن تمرکز ذهن می گردد به گونه ای که ذهن را از مشکلات روزمره دور می کند و حس آرامش و شادابی را به شخص می دهد.
دوچرخه سواری کردن
دوچرخه سواری جزو ورزش هایی است که فعالیت بدنی کمتر ولی لذت زیادی دارد، با انجام آن از طبیعت می توان لذت برد و موجب تقویت عضلات گردید.
استفاده از سوارکاری
جزو ورزش های آرامبخش است که با داشتن ارتباط با حیوانات و حس نزدیکی به آنها می توان حس شادی را در خود تقویت کرده و ارتباط اجتماعی را بهتر کرد.
انجام ورزش های گروهی
از ورزش های گروهی می توان به ایروبیک اشاره کرد که در باشگاه ها به صورت گروهی انجام میشود و ورزشی محبوب در میان مردم است و موجب افزایش تنفس و ضربان قلب شده و تقویت اندام های بدن را به همراه دارد.
از طریق انجام این ورزش به صورت گروهی انرژی مثبتی دریافت کرده و با تمرکز انجام شده برای انجام حرکات آن فرد از افسردگی و اضطراب دور میشود.
از دیگر ورزش های گروهی می توان به فوتبال اشاره کرد که ورزشی تیمی است و موجب ارتباط با دوستان و بیشتر شدن انگیزه شده و از افسردگی جلوگیری می کند و شادابی را به همراه دارد.
استفاده از بدنسازی
با بدنسازی می توان موجب تقویت عضلات بدن شد و انرژی منفی موجود را حذف کرد. با انجام آن حس قدرت و اعتماد به نفس در فرد افزایش پیدا می کند.
از دیگر ورزش های موثر در درمان بیماری روانی می توان به انجام دادن حرکات کششی، شنا کردن و رقصیدن اشاره کرد که هر کدام به نحوی در روان و روح فرد تاثیر گذاشته و موجب بهبودی در وی می گردند.
آشنایی با خدمات ورزشی مناسب برای هر اختلال
- بیمارانی که به اسکیزوفرنی مبتلا هستند باید از ورزش های دارای حرکات پرشی و جهشی استفاده کنند و به اشیاء ضربه محکم بزنند تا انرژی خود را تخلیه نمایند.
- بیماران اسکیزوفرنی که دارای ادراک پریشی در چهره هستند و از مفصل ها و اندام های بدن خود تصویر درستی ندارند باید تمرین های بدنسازی و نرمش را انجام دهند.
- برای تخلیه کردن پرخاشگری در بیماران دارای تمایلات پرخاشگرانه از بیمار خواسته میشود ورزشی را انجام دهد که با مشت زدن و یا با پا ضربه زدن به اشیاء، بتواند انرژی خود را تخلیه نماید.
- استفاده از حرکات تعادلی ورزشی برای تمام بیماران اعصاب و روان مناسب است.
- بیماران دارای افسردگی شدید به دلیل داشتن شانه های خمیده که رو به جلو هستند، باید حرکات اصلاحی را انجام دهند.
- بیماران اعصاب و روانی که ایزوله بوده و در برقراری ارتباط با افراد محدودیت دارند باید از تمرینات ورزشی گروهی برای بهتر کردن ارتباط به دیگران استفاده نمایند.
- بیماران مبتلا به آنورکسیا باید از حرکات ورزشی که سبک هستند برای ایجاد کردن خود پنداری مثبت استفاده نمایند.
فواید استفاده از ورزش در سلامت روان
ورزش کردن در کنار سلامت جسمی، روی سلامت روان فرد نیز اثر گذاشته و دارای فواید زیر است:
- کم کردن میزان افسردگی در فرد
- کم کردن علائم ناشی از استرس و اضطراب
- زیاد کردن میزان خلاقیت
- کاهش دادن پرخاشگری
- زیاد کردن میزان اعتماد به نفس فرد
- بالا بردن قابلیت ها و صلاحیت های اجتماعی
- زیاد کردن قابلیت تحمل در برابر مشکل های موجود
- کم کردن مشکل های رفتاری
- افزایش مسئولیت پذیری
- بهتر شدن مهارت های ارتباطی و همراه گروه بودن
- امید داشتن به آینده و زندگی
- افزایش توانمندی
- خود را عضو جامعه دانستن
- افزایش شادابی و حس آرامش
- افزایش انگیزه و روحیه در فرد
- دست یافتن به اخلاق خوب و شخصیتی سالم و بهتر
- کمک کردن به حافظه و انجام دادن فعالیت های فکری و داشتن تمرکزی بهتر
- بهتر شدن پیشرفت های تحصیلی
- داشتن خوابی راحت تر