تاثیر مشاوره در بهبود نتایج بیماران اعصاب و روان

تاثیر مشاوره در بهبود نتایج بیماران اعصاب و روان

انجام مشاوره در بهبود بیماری های روانی

یکی از راهکار های درمانی برای بیماران مبتلا به اختلالات روانی، استفاده از مشاوره است تا با به کار گرفتن تکنیک های مختلف احساسات منفی و استرس و اضطراب موجود در شخص بیمار از بین برود.

مشاور از طریق داشتن مذاکره، مشاهده کردن و تحلیل کردن رویا های فرد، به او کمک می کند که بتواند خود را بهتر بشناسد و باور های غلط و منفی خود را تغییر دهد و رفتارهای ناپسندی که دارد را بهبود بخشد.

انجام مشاوره یکی از تکنیک های انجام روانشناسی است که از طریق گفت وگو موجب درمان بیمار می گردد.

این روش درمانی به وسیله شخصی متخصص و آموزش دیده در زمینه بهداشت روانی انجام می‌شود و گاهی اوقات در کنار دارو درمانی جهت درمان بیماری به کار گرفته می‌شود ولی در بیشتر اوقات انجام مشاوره اولین راهکار درمانی بیماران روحی و روانی است.

انجام مشاوره چه زمانی موثر است؟

در موارد زیر مراجعه کردن به مشاور لازم بوده و باید انجام شود:

  • زمانی که احساسی طاقت فرسا و طولانی مدت داشته باشید مثلا حس درماندگی داشته و یا غمگین هستید.
  • زمانی که نتوانید در انجام وظایف کاری و کارهای روزمره خود تمرکز داشته باشید.
  • زمانی که با وجود کمک دوستان و اعضای خانواده احساس نمی کنید که مشکلاتتان رفع گردد.
  • زمانی که شما زیاد از حد نگران بوده و انتظار بدتر شدن را دارید.
  • اگر زیاد از حد از الکل و مواد مخدر استفاده می کنید و مدام در حال پرخاشگری هستید.

مراحل انجام مشاوره

در مشاوره، مشاور با فراهم کردن محیطی که امن است موجبات گفت و گو با فرد بیمار را فراهم کرده تا بدون اینکه مورد قضاوت قرار بگیرد مشکلات خود را با مشاور در میان بگذارد.

طی جلسات مشاوره فرد بیمار و مشاور، مشاور روی شناسایی کردن افکار و رفتار های شخص و اینکه چگونه می تواند زندگی بهتری را داشته باشد کار می کند.

تعداد جلسات مشاوره بستگی به شرایط بیمار و عملکرد او نسبت به درمان دارد.

بخش اصلی از جلسات مشاوره به گفت وگو اختصاص دارد از این رو بیمار باید در جلسات مشاوره حضور یافته و اعتمادی که میان مشاور و بیمار وجود دارد در همکاری بیمار جهت درمان بسیار تاثیرگذار است‌.

انجام مشاوره می تواند به صورت فردی، گروهی و یا خانوادگی صورت بگیرد و برای کودکان و بزرگسالان مناسب است و تعداد جلسات آن معمولا ۱ بار در هفته و آن هم در مدت زمانی ۴۵ الی ۵۰ دقیقه ای صورت می گیرد.

مراحل اصلی مشاوره شامل ۴ مرحله است:

  • ابتدا مشاور بیمار را ارزیابی می کند تا نیاز های او مشخص شده و با توجه به آنها شیوه های درمان انتخاب شود.
  • در مرحله دوم مشاور بهتر شیوه درمان را برای فرد انتخاب می کند.
  • در این مرحله درمان را شروع کرده و بهترین تکنیک را برای بیمار به کار می گیرد و گاهی اوقات متناسب با شرایط بیمار ممکن است نیاز به تغییر تکنیک برای بیمار بود.
  • با تشخیص درست و انجام جلسات مشاوره مشکلات بیمار رفع شده و به هدف مورد انتظار خواهید رسید و در اینجا جلسات مشاوره تمام میشود‌.

انواع مشاوره

انواع مشاوره
انواع مشاوره

مشاوره دارای انواع مختلفی به قرار زیر است:

مشاوره فردی

در مشاوره فردی مشاور اقدام به بررسی روابط فردی شخص کرده و مهارت هایی را جهت بهتر کردن الگو های رفتاری به او آموزش می دهد.

درواقع در جلسات مشاوره فردی، مشاور به عواطف و احساسات فرد‌ پی برده و از بیمار می خواهد که درمورد آن احساسی که دارد صحبت کند و در این جلسات یاد می گیرد که با مشکلات فردی خود روبرو شده و خود را بهتر کنترل کند.

مشاوره گروهی

مشاوره گروهی دارای جلسات ۶ الی ۱۲ نفره است و تمام افراد حاضر در گروه دارای مشکلات مشابهی هستند.

در این جلسات افراد مشاهده می کنند که هم گروهی های خود با مشکلاتشان چگونه مقابله کرده و روبرو شده اند و از راهکار های مفید آنها برای خود استفاده می کنند.

افرادی که در روبرو شدن با مشکلات دچار انزوا شده اند از طریق مشاوره گروهی برای رفع این مشکل کمک گرفته و متوجه می‌شوند که تنها نبوده و افراد دیگری هم هستند که مشکل آنها را دارند.

مشاوره خانواده

در جلسات مشاوره خانواده اقدام به بررسی مشکلات موجود در یک خانواده می کنند زیرا مشکلاتی هستند که باید در محیط امن خانواده رفع گردند.

برای مشاوره خانواده ممکن است از مشاوره فردی، رفتار درمانی و یا گفتار درمانی هم استفاده شود تا روابط میان اعضای خانواده بهبود پیدا کند.

در جلسات مشاوره خانواده اعضای خانواده به همدیگر گوش داده ودر محیطی امن با هم صحبت کرده و به صحبت ها عکس العمل نشان می دهند.

رفتار درمانی

در رفتار درمانی موجب تغییر در رفتار فرد برای ایجاد تغییراتی در احساس او می گردند تا افکار و فعالیت های مثبت در فرد تقویت شده و آنها را جایگزین رفتار ها و افکار منفی کند.

گفتار درمانی

در گفتار درمانی در مورد احساسات و عواطف موجود صحبت می‌شود و با تغییر در افکار فرد موجب بهبود سلامت روان در وی می گردند.

در گفتار درمانی الگوی رفتاری و الگوی فکری زمان حال بیمار بررسی شده و موجب بهبود آن می‌شوند.

اثر بخشی مشاوره در بیماری های روانی چگونه است؟

با انجام مشاوره، بیمار در مورد مشکلاتی که دارد صحبت کرده و مشاور از دیگر زاویه ها سعی در بهتر کردن احساسات و حل کردن مشکلات او دارد.

با جلسات مشاوره افراد میزان فهم بیشتری را کسب کرده و می توانند بر مشکلات و اختلالات موجود غلبه نمایند.

با شرکت در جلسات مشاوره به صورت منظم می توان به نتیجه مطلوب و مورد انتظار رسید و در فاصله بین جلسات بر مهارت های آموزش دیده کار کرد و آنها را در خود تقویت نمود.

تفاوت مشاوره و روان درمانی

  • مشاوره به عنوان مکملی جهت حل کردن مسائل و بهتر کردن روابط به کار گرفته میشود ولی روان درمانی با توجه به نظریات و تکنیک هایی خاص انجام می‌شود.
  • هدف از انجام مشاوره توسعه دادن مهارت ها، حل کردن مسائل فردی و افزایش کیفیت زندگی است ولی روان درمانی برای درمان اختلالات روانی و افزایش میزان سلامتی فرد کاربرد دارد.
  • مشاوره در محیطی غیر رسمی و با گفتگو انجام می‌شود ولی روان درمانی در محیطی تخصصی تر با تحلیل ها و تکنیک های عمیق و خاص تر انجام می‌گیرد.
  • زمان مشاوره می ‌تواند کوتاه مدت و یا بلند مدت باشد ولی روان درمانی معمولا بلند مدت بوده و در جلسات مکرر انجام می گیرد.

نحوه برخورد اطرافیان با بیماران روحی و روانی باید چگونه باشد؟

  • باید در مقابل آنها کاملا آرام باشید.
  • به صورت ساده لوحانه دلجویی انجام نشود.
  • فاصله فیزیکی خود را با شخص حفظ کنید و به زور به او نزدیک نشوید.
  • احساسات خود را کنترل کرده و ترس را به خود راه ندهید.
  • فضای گفتگوی خوب و قابل اطمینانی را برای وی فراهم کنید.
  • در مورد منطق مربوط به هذیان و توهم با او صحبت نکنید.
  • سعی در تغییر دید شخص بیمار را نداشته باشید.
  • با او با احترام رفتار کنید و وی را به هیج وجه مسخره نکنید.
  • اگر حرفی اشتباه است آن را تایید نکنید ولی انکار هم نکنید.

2 پاسخ

  1. آیا مشاوره می‌تواند به جلوگیری از عود بیماری‌های روانی کمک کند؟

    1. سلام.
      بله، مشاوره با آموزش مهارت‌های پیشگیرانه و کمک به شناسایی عوامل تحریک‌کننده می‌تواند به جلوگیری از عود بیماری‌های روانی کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *